Softbol savez Srbije

Odličan sastanak u organizaciji WBSC održan u Atini

Svetska bejzbol i softbol konfederacija organizovala je odličan sastanak, a sve zbog razvoja softbola i bejzbola u Jugo istočnoj Evropi. WBSC je ispao maksimalno korektan i svim federacijama platio je povratnu avio kartu i dva dana u sjajnom hotelu Royal Olimpyc. Centralnom sastanku uz delegate iz zemalja pomenutih delova Evrope, prisustvovali su predsednik WBSC Rikardo Frakari, predsednik WBSC softbol divizije Tomi Velaskez, blagajnih WBSC Vicini, izvršni direktor Šmit, kao i predsednici evropskog softbola i bejzbola, Čeh Wag i Francuz Didie.   

 

Sastanak WBSC i zemalja jugoistočne Evrope održan je 31.1.2019. godine u Atini, Grčka. Tokom prvog dela sastanka predstavnici softbol i bejzbol saveza izneli su probleme i prepreke sa kojima se suočavaju u pogledu finansiranja i razvoja softbola i bejzbola u svojim zemljama. Delegat Softbol saveza Srbije bila je mr Ksenija Milošević, član Komisije za Međunarodnu saradnju našeg savezaa. Ona je na sastanku objasnila situaciju u kojoj se nalazi softbol u Srbiji: da je protekle godine došlo do smene generacija u srpskom softbolu i da je akcenat stavljen na razvoj mlađih kategorija, da je osnova finansiranja iz budžeta Republike Srbije posredstvom Ministarstva za sport i omladinu, te da ne postoji ni jedan teren za softbol originalnih dimenzija kao i da je potrebna pomoć razvoju i napretku igrača i trenera u vidu finansijske pomoći oko izgradnje terena i pomoć u održavanju više klinika. Na sastanku se došlo do zaključka da se zemlje jugoistočne Evrope nalaze u sličnoj situaciji, zbog slične političke situacije u prošlosti, kao i danas i zbog manjka popularnosti softbola i bejzbola u ovim zemljama.

Čelni ljudi WBSC naglasili su da je ovaj sastanak održan da bi se čuli problemi ovog regiona i da bi se došlo do jedinstvenog plana razvoja softbola i bejzbola na ovom prostoru. Akcenat je stavljen na povećanje broja igrača. Predlog je igranje discipline bejzbol5 i održavanje besplatnih klinika i turnira na kontinentalnom nivou. Pošto u ovom regionu zimski period nije pogodan za treniranje i igranje na otvorenom, savetuje se igranje bejzbol5 discipline koja zbog veličine terena može da se igra u zatvorenom, a ostavljena je mogućnost takmičenja u ovoj disciplini i tokom zimskog perioda. Povećanje kvantiteta je osnova da bi se poboljšao i kvalitet, koji takođe ne sme da se zapostavi. Da bi se poboljšala igra predlog WBSC-a nije samo organizovanje klinika već boravak stranih trenera po 2 meseca u svakoj zemlji i direktna komunikacija sa igračima i trenerima, čime bi mogli na licu mesta da se uklone nedostaci i unapredi igra. Takođe, predloženo je učestvovanje na letnjim kampovima. Treća stavka kojoj je data važnost predstavlja promocija i popularizacija softbola na internetu, kroz zvaničan sajt i društvene mreže. Tokom sastanka predstavljena je nova platvorma WBSC-a BASE i novi sistem rangiranja. Još jedan predlog dat za poboljšanje finansiranja je i novac od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta iz fonda Olimpijske solidarnosti, a savezi mogu konkurisati preko Olimpijskih komiteta u svojim zemljama. Pomoć koja se može očekivati od WBSC-a je i u vidu obezbeđene polovne opreme koja će biti raspoređena na svetskom nivou.

WBSC očekuje na kraju godine izveštaj rada u kome će moći da se vidi da li su dogovori sa ovog sastanka ispoštovani i da li su doveli do napretka softbola i bejzbola u zemljama jugoistočne Evrope.