Softbol savez Srbije

ISF i ESF

ISF i ESF


WBSC


World baseball and softball confederation (Svetska bejzbol softbol konfederacija) je konfederacija, oformljena da se bori za povratak softbol i bejzbola na Olimpijske igre. To su i uspeli, kada je MOK u Riju 2016. saopštio da su se ova dva sporta vratila u olimpijsku porodicu. Posle Kongresa u Botcwani, saradnja je produbljena. Predsednik Kofederacije je Italijan Rikardo Frakari.

Softbol divizija predstavlja softbol sport, a na OI u Japanu, igraće se fast pič softbol, samo žene. Na Kongresu u Botcvani, izabrano je novo rukovodstvo Softbol divizije. Za predsednika je izabran Tomy Velazquez, koji je nasledio Dejla Mekmana.

 

International softball federation (Svetska softbol federacija) je krovna svetska organizacija za softbol. Softbol se kao sport prvi put pominje u Čikagu (USA) daleke 1887. godine.

Prvi međunarodni miting Svetske softbol federacije održan je 1952. A prvo Svetsko prvenstvo za žene u seniorskoj konkurenciji odigrano je 1965. godine u Australiji. U konkurenciji mlađih kategorija prvo Svetsko prvenstvo za juniorke i juniore u fast piču održano je 1981. godine. Softbol se prvi put igrao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1986. godine.

ISF je izrastao u veliku međunarodnu organizaciju koja okuplja čak 126 zemalja punopravnih članica (Evropa 39, Afrika 19, Amerika 34, Azija 22 i Okeanija 12). Kongres ISF održava se svake druge godine.

Jedan od najzaslužnijih za uspon softbola u svetu jeste Amerikanac Don Porter. On je u ISF bio generalni sekretar od 1965 godine, a za predsednika ISF izabran je sada već daleke 1987. godine. Na čelu ISF bio je čak 26 godina, a povukao se sa tog mesta u oktobru 2013. na Izbornom Kongresu ISF u Kolumbiji. Njega je nasledio Kanađanin Dale Mcmann, koji je na Kongresu dobio dva glasa i od naših delegata.

 

 

ESF

European softball federation (Evropska softbol federacija) okuplja 39 zemalja sa Starog kontinenta. ESF je osnovan 1976. a tada je ovu organizaciju činilo 6 zemalja. Trenutno ESF okuplja 39 članica a Srbija je punopravni član od 206. godine.

ESF organizuje Evropska prvnestva za žene, muškarce i mešovito. Evropska prvenstva se organizuju u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj uzrasnoj kategoriji.

Predsednik ESF je do Kongresa u Beogradu bio Holanđanin Andre van Overbek, koji je dva puta dolazio i u posetu našem savezu. Generalni sekretar je Izraelac Ami Baran, koji je takođe bio naš gost dva puta u Beogradu. U prethodnom mandatu imali smo odličnu saradnju i sa nekadašnjim potpredsednikom ESF Italijanom Totoni Sanom, koji je 2011. i 2012. bio naš gost i otvorio međunarodno juniorsko takmičenje Evropski kup, koji je oba puta održan u Zaječaru.

Trenutno ESF ima šest potpredsednika. U Beogradu na velikom ESF CEB Kongresu, koji je održan u februaru 2017. jednoglasno je za novog predsednika izabran Čeh Gabrijel Wag. Za generalnog sekretara izabran je Izraelac Ami Baran. Kongresi ESF se održavaju u februaru svake godine.

Detalj sa Kongresa u Beogradu, koji je dobio sjajne ocene za organizaciju. Sve je proteklo bez greške. Naredni Kongres ESF održaće se u Parizu 2018.