Softbol savez Srbije

ISF i ESF

ISF i ESF

ISF

International softball federation (Svetska softbol federacija) je krovna svetska organizacija za softbol. Softbol se kao sport prvi put pominje u Čikagu (USA) daleke 1887. godine.

Prvi međunarodni miting Svetske softbol federacije održan je 1952. A prvo Svetsko prvenstvo za žene u seniorskoj konkurenciji odigrano je 1965. godine u Australiji. U konkurenciji mlađih kategorija prvo Svetsko prvenstvo za juniorke i juniore u fast piču održano je 1981. godine. Softbol se prvi put igrao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1986. godine.

ISF je izrastao u veliku međunarodnu organizaciju koja okuplja čak 126 zemalja punopravnih članica (Evropa 39, Afrika 19, Amerika 34, Azija 22 i Okeanija 12). Kongres ISF održava se svake druge godine.

Jedan od najzaslužnijih za uspon softbola u svetu jeste Amerikanac Don Porter. On je u ISF bio generalni sekretar od 1965 godine, a za predsednika ISF izabran je sada već daleke 1987. godine. Na čelu ISF bio je čak 26 godina, a povukao se sa tog mesta u oktobru 2013. na Izbornom Kongresu ISF u Kolumbiji. Njega je nasledio Kanađanin Dale Mcmann, koji je na Kongresu dobio dva glasa i od naših delegata.

 

 

ESF

European softball federation (Evropska softbol federacija) okuplja 39 zemalja sa Starog kontinenta. ESF je osnovan 1976. a tada je ovu organizaciju činilo 6 zemalja. Trenutno ESF okuplja 39 članica a Srbija je punopravni član od 206. godine.

ESF organizuje Evropska prvnestva za žene, muškarce i mešovito. Evropska prvenstva se organizuju u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj uzrasnoj kategoriji.

Predsednik ESF je Holanđanin Andre van Overbek, koji je dva puta dolazio i u posetu našem savezu. Generalni sekretar je Izraelac Ami Baran, koji je takođe bio naš gost dva puta u Beogradu. U prethodnom mandatu imali smo odličnu saradnju i sa nekadašnjim potpredsednikom ESF Italijanom Totoni Sanom, koji je 2011. i 2012. bio naš gost i otvorio međunarodno juniorsko takmičenje Evropski kup, koji je oba puta održan u Zaječaru.

Trenutno ESF ima šest potpredsednika: Gabrijel Wag, Juri Alkalaj, Mete Nisen, Dejan Ješić, Džon Ostin i Gilbert Tobak.
Kongresi ESF se održavaju u februaru svake godine.